Ana SayfaGenelManşet

Suriye ; Batı desteğini keserse savaş birkaç haftaya biter

suriye

Velid Muallim, New York’taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısının ardından Russia Today’e konuştu. Bu seferki toplantının bir öncekinden farklı bir havada olduğunu söyleyen Muallim, artık liderlerin Suriye’de neler olduğunu anlamaya başladığını söyledi. “Bizim El Kaide bağlantılı terörist grupla savaştığımızı, 83 ülkeden savaşçılar olduğunu anladılar” diyen Muallim, bu değişik atmosferin bi diğer gerekçesi olarak da Suriye’nin kimyasal silahların önlenmesi anlaşmasına taraf olmasıyla birlikte dünya güçlerinin siyasi çözümden bahsetmeye başlamasını gösterdi.

Birçok ülkenin siyasi çözümden bahsediyor olmasının önemli olduğunu vurgulayan Muallim, ancak bunun için özellikle Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar’ın Suriye’deki “terörist grupları” silahlandırmayı bırakması gerektiğini söyledi. Muallim “Eğer bunu başarabilirlerse, Cenevre 2 konferansı başarılı bir başlangıç olur” diye konuştu.

Kimyasal sihaların imha edilmesini kabul etmelerinde Batı’nın askeri müdahale tehditlerinin etkili olup olmadığı sorusu üzerine, Bakan Muallim şu yanıtı verdi:

“Bu, tehditlerden ziyade özgür ve bağımsız Suriye hükümetinin aldığı bir karardır. Rusya ile müzakere ettikten sonra bu kararı aldık ve Rusya’nın inisiyatifinin siyasi çözüme kapıyı aralayan iyi bir girişim olduğuna ikna olduk.”

Muallim, Suriye’deki çatışmanın ne zaman bitebileceğine dair bir tahmini olup olmadığı sorulduğunda ise “Üzgünüm ama size bir zaman veremem. Fakat ABD, Avrupa ve bazı Körfez ülkeleri terörist grupları desteklediği sürece çatışmalar devam edecektir. Ne zaman ki onlar bu grupları desteklemeyi bırakıp siyasi çözümden yana olurlarsa, birkaç hafta içinde çatışmalar da sona erecektir” diye konuştu.

Muallim bu açıklamalarından hemen önce, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Suriye’deki kimyasal silahların imha edilmesini öngören karar tasarısı alındıktan sonra Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştüğünü söyledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA (Şahıs Denetim Kodu) Resmi

*

Başa dön tuşu