Ana SayfaGenelManşet

Obama; “Suriye’de kimin tarafından olursa olsun askeri girişimde bulunulmasının kalıcı bir barışla sonuçlanabileceğini düşünmüyorum”

abd-baskani-obama

ABD Başkanı Obama BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında “Barışçı nükleer enerjiden yararlanmak İranlıların hakkı” dedi.

ABD Başkanı Barack Obama, dün BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında, ülkesinin Irak ve Afganistan’daki savaşlarının son bulduğuna değinerek “Dünya 5 yıl öncesine göre, daha istikrarlı bir mekana dönüştü. Ama genel olarak baktığımızda, hala tehlikenin mevcut olduğunu görüyoruz” dedi.

Obama daha sonra, Suriye konusundan söz ederken, Şam Hükümetini kimyasal silah kullanmakla suçladıktan sonra, Suriye’ye askeri saldırı operasyonuyla ilgili olarak “Suriye’de kimin tarafından olursa olsun askeri girişimde bulunulmasının kalıcı bir barışla sonuçlanabileceğini düşünmüyorum. Suriye’nin savaş öncesi döneme geri dönebileceği düşüncesi bir arzu ve hayaldan öte bir şey değil” diye konuştu ve “Biz siyasi çizgide işbirliğinde bulunma konusundaki sorumluluğumuza bağlıyız” diye ekledi.

ABD Başkanı Obama konuşmasının devamında İran konusuna geçince “ABD’yle İran 1979’dan bu yana birbirinden koptular. Bu güvensizliğin derin bir kökü var. İranlılar ABD’nin onların içişlerine karışması ve de soğuk savaş döneminde İranlı bir iktidarın devrilmesinde Amerika’nın rol oynamasından yıllar boyu şikayet ettiler. Öte yandan Amerikalılar da İranlı Hükümetin ABD’yi kendi düşmanları olarak ilan etmeleri ve direkt veya dolaylı olarak Amerikalıları rehin alması, Amerikalı asker ve sivili öldürmeleri ve bizim en yakın müttefiğimiz olan İsrail’i tehdit ettiğine şahit oldular. Böylesi zor bir geçmişle aradaki meselelerin bir gecede çözülmesi beklenemez” şeklinde konuştu.

Obama daha sonra İran’la ilişki konusuyla ilgili olarak “Ben İran Cumhurbaşkanı Ruhani’ye mektup yazarak aradaki nükleer konunun barışçı bir şekilde çözümlenmesini istiyoruz, ama nükleer silah üretilmesine izin vermiyoruz diye belirttim” ifadesini kullandı ve konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz İran’ın düzenini değiştirmek istemiyoruz. İran halkının barışçı nükleer enerjiden yararlanmaya dair hakkına da saygı duyuyoruz. İran’ın dini lideri atom bombası aleyhine fetva vermiş ve sayın Ruhani de İran’ın nükleer bomba üretmeyeceğini vurguladı. Buna göre, İran halkının haklarına karşılık verilirken, aynı zamanda İran’ın, nükleer silah peşinde olmadığına dair uluslararası topluluğa güvence vereceği şekilde bir çözüm yolu bulunmalı.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA (Şahıs Denetim Kodu) Resmi

*

Başa dön tuşu