Ana SayfaGenelManşet

Netanyahu’dan Korkunç Filistin Planı

e02684149265072cd5d4f471a99442ae_XLNetanyahu, ‘Batı Şeria’nın ilhak edilmesi ve burada yaşayan Filistinlilere İsrail vatandaşlığı teklif edilmesi ve Gazze’nin 1 milyon 600 bin nüfusuyla kaderine terk edilmesi gerektiği’ sözlerini sarf etti.

Independent gazetesinde yer alan bir haberde, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı John Kerry’nin dört ay önce başlayan görüşmeleri canlandırmak için bölgede temaslar yürütürken, Benyamin Netanyahu’nun kabinesinde iki devletli çözüme karşı çıkanların seslerini yükseltmeye başladığı kaydediliyor.

Gazeteye göre koalisyon hükümetinden bazı bakanlar ve Netanyahu’nun partisi Likud’un önde gelen isimlerinin Nisan’da tamamlanması planlanan görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanması halinde “B planı”nın devreye sokulmasını istiyor. İki devletli çözüme karşı çıkanlar, iki devletli çözüm kapsamında Filistinlilere toprak verilmesini değil aksine toprak alınmasını savunuyor.

İki devletli çözüme karşı çıkanların planları, Batı Şeria’nın ilhak edilmesi ve burada yaşayan Filistinlilere İsrail vatandaşlığı ya da oturma izni teklif edilmesi veya bu kişilerin Ürdün’ün sorumluluğuna devredilmesini içeriyor. Hamas’ın idaresindeki Gazze‘nin de 1 milyon 600 bin nüfusuyla kaderine terk edilmesi gerektiği savunuluyor.

Gazze‘nin Mısır’a terk edebileceği ya da düşman bir yarı devlet olarak kalabileceği belirtiliyor.   İsrail Savunma Bakan Yardımcısı Danny Danon, “Artık Batı Şeria’da İsrail yerleşimleri değil İsrail’de Filistin yerleşimlerinden söz etmeliyiz.” diyor. Danon, Cenin, Nablus, Ramallah ve El Halil gibi Filistin kentlerini “İsrail denizindeki Arap adaları” olarak tahayyül ettiğini söylüyor.

Gazete 2009’da iki devletli çözüme destek beyan eden İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun geçen ay bu taahhüdünü yinelediğini ve bunun için İsrail’in güvenlik taleplerinin karşılanması ve Filistinlilerin bir Yahudi devleti olarak İsrail’i tanımasını şart koştuğunu hatırlatıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA (Şahıs Denetim Kodu) Resmi

*

Başa dön tuşu