
Mersin üniversitesi önünü direniş alanına çeviren üniversitelilerin yanında bu defa aileleri vardı
22 gündür eğitim haklarını ve özgürlüklerini savunmak için üniversite önünde eylem yapan Mersin Üniversitesi öğrencileri 4 Mart Salı günü kendilerine açılan soruşturma ve alınan tedbir kararlarına karşı aileleri ile birlikte basın açıklaması yaptı.
Ailelerin “Bizim çocuklarımız yolsuzluk, hırsızlık yapmadı” dediği eylemin ardından yapılan görüşmede rektör yardımcıları soruşturmalardan ceza çıkacağını ifade ederken, aileler ise hem çocuklarının yanında olacaklarını hem de ceza durumunda rektörden hesap soracaklarını belirttti.
Bahar’ı savundular, “suçlu” oldular
Mersin Üniversitesi öğrencileri Bahar Salim isimli kadın öğrencinin Rektörlüğün ihmalkarlığı sonucunda hayatını kaybetmesi üzerine eylem yapmış, kendileri ile görüşme yapmayan üniversite yönetimine taleplerini duyurmak için rektörlük binasını işgal etmişlerdi.
Eylem sonrası 26 öğrenci hakkında tedbir kararı alınmış, üniversite 121 öğrenciye soruşturma açmış ve 67 öğrenci hakkında da emniyet soruşturması başlatılmıştı. Bunun üzerine üniversiteliler, Mersin Üniversitesi giriş kapısı önünde direniş çadırı kurup eğitim haklarını savunmaya başlamışlardı.
22 gündür üniversitenin kapısı önünde direnen üniversitelilerin aileleri 4 Mart’ta üniversiteye gelip öğrencilerle birlikte basın açıklaması yaptılar.
“Benim çocuğum yolsuzluk, hırsızlık yapmadı”
Hakkında tedbir kararı alan Öğrenci Kolektifi’nden Eren Can Aybek’in annesi bir konuşma yaparak “Benim çocuğum hakkında ölen arkadaşına sahip çıktığı için rektörlük soruşturma açtı, tedbir kararı verdi. Bunları yapan rektörlüğü kınıyorum. Benim çocuğum başkaları gibi yolsuzluk, hırsızlık yapmadı, kimseyi öldürmedi. Şu an benim çocuğumun eğitim hakkı engelleniyor bunun hesabını kim verecek” dedi.
Basın açıklaması ve konuşmaların ardından aileler, emek ve demokrasi güçleri ve üniversitelilerden oluşan bir heyet rektörlükle görüşmeye gitti. Öncelikle “Rektör yerinde yok” denerek bekletilen heyet daha sonra rektör yardımcılarıyla görüştüler.
“Çocuklarınız cezasız kalmayacak”
Görüşme esnasında rektörlük işgali sonrasında üniversitelilerin taleplerini kabul edip altına imza atan rektör yardımcısı Yüksel Özdemir de vardı. Yüksel Özdemir ve diğer rektör yardımcıları bu sefer ailelere karşı da saldırgan üsluplarla konuşmaya devam ettiler ve ailelerle aralarında bir süre gerginlik oldu.
Görüşme sırasında rektör yardımcıları ailelere çocuklarının kesinlikle cezasız kalmayacaklarını söyleyerek, tedbir kararı verdikleri öğrencilere bir dönem okuldan uzaklaştırma cezası, soruşturma açılan öğrencilere de bir hafta ile bir ay arasında değişen okuldan uzaklaştırma cezası vereceklerini” söyledi.
Görüşmenin ardından açıklama yapan aileler bu durumun hem hukuki olarak takipçisi olacaklarını hem çocuklarının yanında olmaya devam edeceklerini söylediler, aynı zamanda da çocuklarının rektör yardımcılarının söylediği gibi eğitim hakkını zedeleyecek bir cezai yaptırım olduğu durumda rektörlükten hesap soracaklarını belirttiler.