Mısır’ın devrik lideri Hüsnü Mübarek hakkında Tahrir Meydanı’ndaki göstericilerin öldürülmesi davasında “kefaletle salıverme” kararı çıktı. Ancak Mübarek yargılandığı diğer suçlardan dolayı içeride kalacak. Hüsnü Mübarek’le ilgili yolsuzluk suçlamasıyla açılmış davalar da bulunuyor.
Hüsnü Mübarek‘in Tahrir olaylarından serbest bırakılması için avukatları tarafından yapılan müracaatın görüşülmesine bugün başlanmıştı. Avukatları, Mübarek‘in, göstericilerin öldürülmesi konusundaki davada tutuksuz yargılanmasını istiyordu.
Dava Bu Aşamaya Nasıl Geldi?
Devrik Cumhurbaşkanı Mübarek’in serbest bırakılması için avukatları harekete geçti. Mübarek’in avukatı Ferid ed Dib, Yargıç Muhammed Rıda Şevket başkanlığındaki Temyiz Mahkemesi’ne, müvekkilinin serbest bırakılarak, Güney Kahire Cinayet Mahkemesi’nde tutuksuz yargılanması için müracaat etti.
Avukat Ed Dib, mahkemeye konu ile ilgili sunduğu dilekçede, Mübarek’in 12 Nisan 2011’de resmi tutukluluk süresinin başladığına, iki yıllık ihtiyati hapsinin sona erdiğine ve kanun mucibince salıverilmesinin gereğine işaret etti.
Mübarek’in geçen cumartesi günü tekrar yargılanmasına başlanmış, ancak Kahire Cinayet Mahkemesi başkanı ‘baskı hissettiği’ gerekçesiyle davadan çekilmişti. Temyiz Mahkemesi yargılamanın tekrar başlaması için yeni bir mahkeme belirleyecek.
Geçen Ocak ayında Temyiz Mahkemesi, Mübarek’in müebbet hapse mahkum edildiği ilk yargılama kararının iptali ve yargılamanın tekrar yapılmasına karar vermişti.
“Asrın Mahkemesi 2” adı verilen yargılamanın tekrarının gerekçesi yeni delillerin ortaya çıkmasıydı. En önemli delil ise, 25 Ocak Devrimi esnasında Mübarek’in olayları takip edebilmesi için kendisine özel şifreli bir kanalın tahsis edildiğinin öğrenilmesiydi. İlk yargılamada avukat, Mübarek’in olayları devlet televizyonundan izlediği, bu nedenle gelişmelerden haberdar olmadığını öne sürmüştü.
Mübarek, İçişleri eski bakanı Habib el Adli ve altı yardımcısı göstericileri öldürmek, öldürmeye teşvik, yolsuzluk ve görevi kötüye kullanmak suçlarından yargılanıyor.
Mübarek’in iki oğlu Ala ve Cemal’in yanı sıra firar işadamı Hüseyin Salim ise Mısır doğal gazını İsrail’e ucuz fiyattan satmakla suçlanıyor.
Bugünkü oturumda Mübarek’in serbest bırakılıp bırakılmayacağı görüşülüyor. Hukuk adamları, iki yılı doldurduğu için Mübarek’in serbest bırakılma ihtimalinin bulunduğunu, ancak başka bir davalardan tutukluluklarının devam edeceğini belirtiyorlar.
Gözlemciler, Mübarek’in serbest bırakılması durumunda toplumsal infialin başlayabileceğini de ifade ediyorlar.