Ana SayfaGenelİnsan HaklarıManşet

Katar, Dünya Kupası için işçileri ölümüne çalıştırıyor

Katar, Dünya Kupası için işçileri ölümüne çalıştırıyor

Katar, Dünya Kupası için işçileri ölümüne çalıştırıyor

2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak olan Katar‘da, organizasyon için yapılan inşaatlarda özellikle göçmen işçiler karın tokluğuna ve ölümüne çalıştırılıyor.

Önemli bir futbol ülkesi olmamasına rağmen siyasi gerekçelerle 2022 Dünya Kupası’nı düzenlemeye hak kazanan Katar‘da, organizasyon için devam eden inşaatlarda göçmen işçiler ölüm koşullarında çalışmaya zorlanıyor.

Guardian’dan Pete Pattisson’un ortaya çıkardığı belgelerde, geçtiğimiz haftalarda onlarca Nepalli işçinin hayatını kaybettiği, binlercesinin de berbat çalışma koşullarına dayanmaya çalıştığı görülüyor. Doha’daki Nepal Büyükelçiliği’nden elde edilen belgelere göre, 4 Haziran ile 8 Ağustos tarihleri arasında en az 44 işçi yaşamını yitirdi. Bunların hemen hemen yarısını ani kalp krizleri, kalp yetmezliği ve “iş kazaları” oluşturuyor. Belgelere göre bu işçilerin çoğunluğu gençlerden oluşuyor.

Guardian’ın yaptığı araştırmalarda şu bilgiler de yer alıyor:

– Dünya Kupası altyapı projesi için angarya (zorunlu çalışma) yaptırıldığına dair kanıtlar

– Bazı Nepalli işçilerin aylarca maaş alamadıklarını ve bu maaşların “kaçmamaları” için bilerek verilmediğine dair iddiaları

– Başka bazı şantiyelerde çalışan işçilerin, patronların pasaportlarına el koyduğu, kimliklerini vermediği ve işçileri yasadışı yabancılar haline düşürdüğü iddiaları

– Bazı işçilerin çöl sıcağında bedava içme suyuna erişimlerinin engellendiği iddiası

– Yaklaşık 30 Nepallinin, acımasız çalışma koşullarından kurtulmak için Doha’daki büyükelçiliğe sığınmaya çalıştığı iddiası

Platini: Katar kararı siyasi

İşçiler ne diyor?

Dünya Kupası için yaratılan ve içinde 90 bin seyirci kapasiteli bir stadyumun da olacağı 45 milyar dolara mal olan Lusail City’de çalışan Nepalli bir göçmen işçi, “Ayrılmak istiyoruz, ancak şirket bize izin vermiyor” diyor. Şirketin davranışı nedeniyle kızgın olduğunu ancak başka çarelerinin olmadığını söyleyen işçi, “Buraya geldiğime pişmanım. Fakat ne yapabilirim? Geçimimizi sağlamak için buraya gelmeye mecbur bırakıldık fakat hiç şansımız yoktu” ifadelerini kullanıyor.

Guardian’a konuşan ve Dünya Kupası’nı tertiple görevli Katar 2022 Yüksek Komitesi ise, iddialardan “derin kaygı” duyduklarını ve hükümetin bu meseleyi araştırdığını söyledi.

12 kişi bir odada, ücret yok

Yalnızca Dünya Kupası için değil, genel olarak Katar inşaat sektöründe de durumun pek iç açıcı olmadığı belirtiliyor. Guardian, 12 kişinin tek bir odada kaldığını, kötü koşullarda kaldıkları pis hosteller nedeniyle hastalandıklarını söylüyor. Bazı işçiler ücretsiz çalışmaya zorlandıklarını ve yemek için dilenecek hale getirildiklerini belirtiyorlar.

27 yaşındaki Ram Kumar Mahara adlı işçi, 12 saat yemek yemeden çalıştıklarını, kalan 12 saatte de kendilerini yemek verilmediğini söylüyor. Mahara, “Şikayet ettiğimde, müdürüm bana saldırdı, beni kaldığımız çalışma kampından dışarı attı ve ücret ödemeyi reddetti. Öteki işçilerden yemek dilenmek zorunda kalmıştım” diyor.

Nepal’in Katar Büyükelçisi Maya Kumari Sharma, BBC’ye verdiği mülakatta Katar’ı “açık hapishane” olarak nitelendirmiş, Nepal Dışişleri ise Sharma’nın sözlerini “kanıtlaması” gerektiğini söylemişti.

Stadyumdaki işçiler köle gibi çalıştırılıyor

Göçmen işçi ‘cenneti’ Katar

Katar, dünyada nüfusuna oranla en fazla göçmen işçi çalıştıran ülke konumunda. 1 milyon 903 bin 447 kişilik bir nüfusa sahip Katar’da, işgücünün yüzde 90’ı göçmen işçilerden oluşuyor. 2022 Dünya Kupası için 1,5 milyondan fazla daha göçmen işçinin ülkeye gelmesi bekleniyor. Nepalliler, göçmen işçilerin yüzde 40’ını oluşturuyor. Geçtiğimiz sene, bu Körfez ülkesinden yaklaşık 300 bin Nepalli işçi ayrıldı.

Tahminlere göre, Katar Dünya Kupası için toplamda 100 milyar dolar harcama yapacak. 9 stadyumun yanı sıra, yeni yollar için 20 milyar dolar, Bahreyn ile arasına yapılacak yol için 4 milyar dolar, yüksek hızlı tren ağı için 24 milyar dolar harcanacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA (Şahıs Denetim Kodu) Resmi

*

Başa dön tuşu