Manşet

Kamuoyunu yanıltıcı yönlendiren Yıldız’a 6 ay meslekten men cezası

taner yıldız karikatür
Enerji Mühendisleri Odası (EMO), elektrik mühendisi olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a, Soma’da 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın ardından mesleki tutumu ve davranışları nedeniyle altı ay meslekten uzaklaştırma cezası verdi.

EMO Onur Kurulu, Yıldız’ın kamuoyunu yanıltıcı açıklamalar yaparak, TMMOB Disiplin Yönetmeliği 9/b maddesini ihlal ettiğine ve görevini kişisel veya bir grup adına çıkar sağladığı gerekçesiyle meslek etiğini çiğnediğine hükmetti.

EMO’nun 19 Aralık 2014’te aldığı kararı, TMMOB Yüksek Onur Kurulu 20 Şubat 2015 tarihinde onayladı.

EMO’dan yapılan açıklamada Yıldız’a verilen cezaya ilişkin, “Soma Faciası’nda görevini TMMOB mevzuatına, bilime ve meslek tekniğine aykırı uygulayarak kamuya zarar vermek suçundan ceza verildi” bilgisi paylaşıldı.

TMMOB Yüksek Onur Kurulu kararında ise, Yıldız’ın bir elektrik mühendisi olarak, mesleki bilgi, birikimi ve deneyimini yerinde kullanmayarak sonuçları itibarıyla topluma ve çevreye olumsuz etkiler yarattığı ve hem mesleği hem de meslektaşlarını küçük düşürdüğü belirtildi.
Gerekçelerde ‘yok’ yok
taner-yildiz
EMO, Yıldız’a ceza kararını altı maddede gerekçelendirdi:

* Bilimsel ve teknik konularda inceleme yapılmadan kamuoyunu yanıltıcı açıklamalarda bulunmak,

* Madencilik gibi ağır koşullarda çalışma yapılan bir alanda alınması gereken güvenlik tedbirlerinin üst düzeyde alındığını tespit ettiğini belirtmek,

* Açıklamalarıyla işverenlerin almaları gereken önlemleri almamaya teşvik etmek,

* Çalışanların itiraz haklarını en üst düzeyde engellemek,

* Denetim görevlilerinin yapmaları gereken bağımsız denetim görevlerini etkileyerek baskı altına almak,

* Soma faciasına ilişkin, facia öncesi maden ocağının açılışında bütün güvenlik önlemlerinin alındığını, yaşanan ölümlü kazadan sonra ise olayın trafo patlamasından kaynaklandığını açıklayarak yanıltıcı yönlendirme yapmış olmak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA (Şahıs Denetim Kodu) Resmi

*

Başa dön tuşu