Cumhuriyetçi senatörler John Mc Cain ve Lindsey Graham ortak bir bildiri yayınlayarak sağlanan uzlaşmayı beyaz sarayın zafiyeti şeklinde yorumladı. Suriye’ye karşı topyekün askeri operasyonu savunan iki şahin senatör uzlaşma, Washington yönetiminin Suriye krizini çözmekten aciz olduğu mesajı verdiğini belirtti.
Amerikalı savaş şahinlerinin tutumu, bu zümrenin Suriye’de kimyasal silahları ve Şam yönetiminin muhtemelen bu silahları kullanmasını asla kaygı etmediğini gösteriyor. Bir başka ifade ile eğer Amerikalı savaş şahinleri böyle bir kaygıyı veya Suriye’ye cezalandırmayı düşünseydi, Cenevre anlaşmasını olumlu karşılardı.
Cenevre anlaşması Suriye’nin kimyasal silahları yasaklayan konvansiyona üye olmasını ve kimyasal silahlarını uluslararası gözetim altına vermesi ve gerektiği takdirde bu silahların Suriye’nin dışına çıkarılmasını kabul etmesi gibi sonuçlara yol açtı.
Beşar Esad yönetimi bu kararla iç ve dış tehditlerin dorukta olduğu bir sırada bile kimyasal silah kullanmak istemediğini ve bu alanda silahsızlanmayı kabul ettiğini gösterdi. Kuşkusuz eğer Suriye kimyasal silahların iç çatışmalarda ve hatta dış tehditlere karşı etkili olabileceğini düşünseydi, asla Cenevre anlaşmasını kabul etmezdi. Buna karşın Suriye savaşına başka açıdan bakanlar için Cenevre anlaşması çok acı geldi.
Amerika’da savaş hayranları savaşa üstünlüklerini ispat etme, tek kutuplu dünya düzenini koruma ve iç sorunları örtbas etme ve silah ticaretini sürdürme aracı olarak bakıyor. Bu zümreye göre Amerika zora başvurmadan ekonomik gücünü kaybedecektir. Amerika’da savaş hayranlığı bu ülke keşfedilmeden önce de vardı ve ilk önce yerli halka dayatıldı.
Amerika daha sonra iki dünya savaşına katıldı ve yine Kore yarımadası, Vietnam, Granada, Panama, Irak, Afganistan, Pakistan, Somali, Yemen ve Libya Amerikan ordusunun saldırılarına maruz kaldı. Bu savaşlarda silah fabrikaları trilyonlarca dolar kazandı. Oysa eğer bu savaşlar olmasaydı bu paralar insanların sağlık ve eğitim ihtiyaçları için harcanacaktı.
Her halükarda Amerikalı şahinlerin savaş çığırtkanlığı ve Suriye krizini barışçıl yollardan engelleme çabaları çok çirkin bir tavır olarak algılanıyor ve savaş karşıtlarının tepkisine yol açıyor. Ama yine de Obama yönetiminin savaş lobisine karşı daha ne kadar dayanabileceğini bekleyip görmek gerekir.