ERDOĞAN ; TWİTTER DENİLEN BİR BELA VAR
SOSYAL PAYLAŞIMIN ÖNEMİ VE RAHATSIZ OLANLAR
Mısır’da Hüsnü Mübarek’in devrilmesinde önemli rol oynayan gençler, 18 gün süren protestolar boyunca sosyal paylaşım ağlarını kullandı.
11 Şubat’ta Hüsnü Mübarek’in koltuğunu bırakmasıyla sonuçlanan Mısır’daki eylemler sırasında Facebook, Twitter ve YouTube gibi sosyal medya araçlarının ne kadar aktif kullanıldığı herkesce bilinmekte.
Protestolar sırasında birçok internet servisi hükümet tarafından erişime kapatılmıştı ancak kullanıcılar sosyal medya araçlarını kullanmanın alternatif yollarını bularak seslerini duyurmayı başarmışlardı. Bu bazen bir tweet atarak, bazen Flickr’a bir fotoğraf yükleyerek ve bazen de Youtube’ta bir video paylaşarak oldu.
İktidarda ki yöneticiler tüm yerel ve uluslararası medya yayın organlarını kontrol edebilmekte ve verilen (verilecek) haberleri tek merkezden hazırlayıp paket haber olarak dağıtmaktadırlar. Geçtiğimiz günler de singapurda çıkarılan yeni yasaya göre iktidarı eleştiren haberleri sitesinde 24 saat içinde kaldırmayan haber sitelerine çok yüksek miktarda para cezaları veriliyor.Bu baskılar da insanların düşünce ve ifade özgürlüğünün önüne çok büyük duvarlar çekmiş oluyor. Baskıcı yönetimler sosyal paylaşım sitelerinde ki haber,bilgi,görüntü,video paylaşımlarından oldukça rahatsız oluyor ve bunu dillendirmekteler.
ERDOĞAN ; TWİTTER DENİLEN BİR BELA VAR
Bir televizyon kanalına konuşan Erdoğan, “Şu anda Twitter denilen bir bela var.” diyerek partillilerini uyardı.
İstanbul’daki Gezi Parkı eylemlerinin Twitter üzerinden hükümete yönelik propagandanın yoğun olarak Twitter üzerinden yapılması Ak Parti’yi harekete geçirdi. Ak Parti, AR-GE Başkanlığı Gezi Parkı olaylarını araştırdı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ve teşkilata sunulan raporda twit atarken dikkat edilmesi gereken 10 kural da belirlendi.
Raporda, “Sinirliyken ve kompleks bir soru karşısında hızlı cevap vermeyin. 9 dakika sonra tweet atın” tavsiyesi verildi.
1 – Siyasetçiler sosyal medya kullanımı eğitimi almalı
2 – Twitlerde görselliği iyi kullanın, kişisel paylaşımlarda inandırıcı ve samimi olun. Kısa ve özgün mesajlar ile inandırıcı olun.
3 – Sosyal medyayı çoğunlukla ergenler kullanıyor. Bu mecrayı rahatlama alnı olarak görüyor. Bu kitleyle etkileşim halindeyken resmi bir dil veya ebeveyn tarzı buyurgan bir dil etkili olmuyor.
4 – Tweet atarken fazla kontrol samimiyetin kaybolmasına neden oluyor. Fazla samimiyet ise imaj zadelenmesine yol açıyor. Bu yüzden ortayı bulmak lazım.
5 – Doğal süreçlerle atılan mesajlar daha etkili.
6 – Hoşgörülü olun. Her eleştiriye kızan, her yoruma tepki veren siyasetçilerin sosyal medyadan uzak durması daha iyi olur. Eleştirilere bile pozitif mizahi cevaplar veren siyasiler daha başarılı.
7 – Hedef kitlenin dertlerine, umut ve beklentilerine göre tweet atın. Özellikle yerel meselelerle ilgili etkin kullanılması gerekir.
8 – Sosyal medyada bir var bir yok olamazsınız. Sürekli var olmak ve tutarlı mesajlarla pozisyonunuzu güçlendirmelisiniz.
9 – Yakın zamanda sosyal medyanın etkisiyle siyasi partilerin organizasyon yapısı ve seçim kampanya süreçleri değişecek.
10 – Artık siyaset toplumsal denetim altında. Siyasetçinin bir söz veya davranışı bir kaç saniye içinde milyonların gözü önünde…