Dünya Erdoğan’ın sözlerini konuşuyor.
Erdoğan’ın, katıldığı bir TV programında 30 Mart seçimlerinin ardından YouTube ve Facebook’u kapatabilecekleri yönündeki açıklaması dünya basınında yankı buldu.
AP haber ajansı, yolsuzluk skandalı kapsamında kavga veren Erdoğan’ın, YouTube ve Facebook’u kapatmak da dahil olmak üzere internete sansürde daha ileri gitme tehdidinde bulunduğunu yazdı.
Reuters ise Erdoğan’ın, söz konusu iki sosyal paylaşım sitesinin, siyasi hasımları tarafından kötüye kullanıldığı kanaatinde olduğunu aktardı. Haberde, Erdoğan’ın “Bu konuda kararlıyız. Bu milleti Facebook’a, YouTube’a yedirmeyiz” ifadelerine yer verildi. Reuters, sosyal medyada yayınlanan son ses kayıtlarında Erdoğan olduğu iddia edilen kişinin, iki gazetecinin Milliyet’ten kovulması için girişimde bulunduğunu da ekledi.
Le Monde gazetesinde, “Siyasi ve finansal skandalla sıkıntılı günler geçiren Başbakan Erdoğan, 30 Mart’taki yerel seçimlerden sonra YouTube ve Facebook’u yasaklamakla tehdit etti. Türkiye’de parlamento 5 Şubat’ta, devletin internet üzerindeki kontrolünü artıran bir dizi düzenlemeyi onaylamıştı” denildi.
BBC, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Facebook ve YouTube’un kapatılabileceği yönündeki açıklamasını internet sitesinden duyurdu. Erdoğan hakkındaki ses kayıtları ve yolsuzluk iddialarının sosyal medyada yayınlandığını belirten BBC, başbakanın söz konusu iki sitenin her türlü ahlaksızlık ve casusluk için kullanıldığın şeklindeki ifadelerini aktardı. Haberde, yolsuzluk operasyonlarının ardından Erdoğan’ın yüzlerce polis ve savcının görev yerlerini değiştirdiğini hatırlattı. AK Parti’nin ayrıca internet sitelerinin engellenmesinin yolunu açan bir yasayı Meclis’ten geçirildiği de kaydedildi.
Die Welt gazetesinde, “Ağır yolsuzluk iddiaları ve internette yayınlanan yeni telefon kayıtlarının baskısı altındaki Türkiye Başbakanı Erdoğan, ‘yeni önlemler’ açıkladı: YouTube ve Faceboook’un yasaklanması” denildi.
Financial Times gazetesi makalesinde, telefon görüşmelerinin internete sızdırılmasından sonra Erdoğan’ın, seçimlerin ertesinde Facebook ve Youtube’a yasak gelebileceğini söylediğini aktardı. Gazetede Erdoğan’ın ABD’nin Pensilvanya eyaletinde yaşayan Fethullah Gülen’in iadesinin istenebileceğini de söylediği ifade edildi. Türkiye’nin daha önce 2007 ve 2010 yılında Mustafa Kemal Atatürk’e karşı hakaret edildiği gerekçesiyle Youtube’a erişimi engellediği hatırlatılan makalede, Başbakan’ın geçen haziran ayında hükümete karşı kitlesel gösteriler devam ederken Twitter’ı bir “bela”ya benzeterek, sosyal medyadan hoşlanmadığını belirttiği de yer aldı. Ayrıca Financial Times’ın başyazısında, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e ‘tavır alması’ çağrısı yapıldı. “Gül için tavır alma zamanı” başlıklı yazıda Başbakan Erdoğan ile Fethullah Gülen arasındaki “çalkantının” ile Erdoğan’ın görevde kalmasının hukuk üstünlüğüne ve ülkedeki kurumlara zarar verdiği vurgulandı.
Metro gazetesinin internet sitesinde yer alan haberde ise Erdoğan’ın temel haklara şoke edici bir saldırı tehdidinde bulunduğu belirtilere, “Erdoğan, Türk siyasetinde bölücü bir figür” denildi. Gazete, Facebook’un yasaklanması durumunda Türkiye’nin; internetin hükümet tarafından sıkı şekilde kontrol edildiği Çin, Kuzey Kore ve Tacikistan gibi ülkelerle birlikte anılacağını yazdı.
Daily News & Analysis gazetesi, ”Türkiye’nin zor durumdaki Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetinin” yolsuzluk skandalı ivmesinin giderek yükselmesine dikkat çekerken öbür yandan iktidarın sosyal medya ağları YouTube ve Facebook yasaklarını getirtmek istediğine yazdı.