
6 Ağustos Uluslararası Nükleer Silahların Yasaklanmasıyla Mücadele Günü olarak kutlanıyor. O gün 1945 yılında Japonya’nın Hiroşima şehri Amerikan uçaklarının atom bombası saldırısına uğradı.
Atom bombası saldırısında ölenlerin anısına gerçekleştirilen tören salı günü Japonya’nın Hiroşima şehrinde yapıldı. Tam 68 yıl önce 6 Ağustos 1945 tarihinde Amerikan bombardıman uçağı B-29 “Enola Gay” Hiroşima şehrine “Çocuk” adı verilen atom bombasını fırlattı. Bunun sonucunda yaklaşık 160 bin kişi yaşamını yitirdi.
Hiroşima Günü olarak bilinen 6 Ağustos günü daha sonra uluslararası toplum tarafından Uluslararası Nükleer Silahların Yasaklanmasıyla Mücadele Günü olarak kutlanmaya başlandı. “Şişko” adlı atom bombasının atıldığı Japonya’nın Nagasaki şehrindeki anma törenleri ise 9 Ağustos’ta gerçekleştirilecek. Hiroşima ve Nagasaki atom bombası saldırıları dünya tarihinde askeri mücadelede nükleer silah kullanımının tek örneği özelliği taşıyor.
Hiroşima’ya atom bombası saldırısı, II. Dünya Savaşı’nın son aşamasında 6 Ağustos 1945[2] Pazartesi[3] saat 08:15’te Amerika Birleşik Devletleri’nin Uranyum-235 tipi atom bombası “Little Boy” (Küçük Oğlan) ile gerçekleştirdiği saldırı. Nagasaki’ye düzenlenen atom bombası saldırısı ile birlikte askerî tarihinde gerçekleştirilen yegane nükleer saldırısıdır.[4] 1945 yılının sonuna kadar Hiroşima’da atom bombası saldırısından dolayı yaklaşık 140.000 kişi hayatını kaybetti.[1] Amerika Birleşik Devletleri önceden Japonların hayat ve hareket tarzlarını araştırarak onların en çok dışarıda oldukları saatini saptamış[kaynak belirtilmeli] ve saldırı saatini sabah 08:15 olarak kararlaştırmıştı.
Japonya 10 Temmuz 1945’te Yüksek Savaş Yönetimi Kongresinde Sovyetler Birliği aracılığıyla müzareke yolunu aramak üzere Fumimaro Konoe’yi özel elçi olarak yollamayı kararlaştırarak Sovyetlere teklif ettiyse, 17 Temmuz 1945’te Almanya’nın Potsdam kentinde Müttefikler liderleri Harry S. Truman, Winston Churchill ve Josef Stalin’in katılımıyla Potsdam Konferansı açıldı ve ertesi gün Sovyetler Birliği Japon özel elçinin yollanmasını reddetti.
26 Temmuz 1945’de Müttefikler “Potsdam Demeci” ile Japonya’yı teslim olmaya çağırdı. Ancak ilanın taslağında varolan İmparatorluk sisteminin korunmasına dair madde kaldırıldığı için Japon Başbakanı Kantarō Suzuki Potsdam Demecini kabul edemedi. Böylece Japonya’nın teslim isteği geri çevrilmiş oldu. Amerika Birleşik Devletleri Hiroşima’daki saldırısından sadece 3 gün sonra 9 Ağustos 1945 saat 11:02’de Nagasaki’de Plütonyum-239 tipi atom bombası “Fat Man” (Şişko Adam) ile ikinci saldırı gerçekleştirmişti.