Ana SayfaGenelManşet

ABD yine iflasın eşiğinde!

f4ca3edb469f7cb9a3bb45331577860b_XL

ABD Temsilciler Meclisi’nin bugün içerisinde borçlanma limitini arttırmaması durumunda ülkenin iflasın eşiğine gelebileceği ifade ediliyor.

ABD, 17 yıl aradan sonra yeniden iflas tehlikesi ile karşı karşıya. Yönetimin borçlanma sınırının 24 saat içerisinde arttırılmaması halinde kamu görevlilerine ücret ödenemeyeceği öne sürülüyor.

Cumhuriyetçi Parti, ABD Başkanı Obama’nın 2010’da başlattığı ‘Obamacare’ isimli halk sağlığı programından geri adım atılmaması halinde borçlanma sınırını yükseltmek için uzlaşmaya yanaşmayacaklarını açıkladı. ABD’de borç tavanı 24 saat içinde uzlaşma ile yükseltilmezse ülkede temizlik yapan kamu görevlilerinin bile çalıştırılamayacağı öne sürülüyor.

Beyaz Saray’ın ABD mali yılının bu gece yarısı sona ermesine dek sağlık yasası bütçesi konusunda uzlaşma bulması gerekiyor. Aksi takdirde, zaruri olmayan devlet hizmetleri duracak, kamu çalışanları ya ücretsiz izine çıkartılacak ya da maaş almadan çalışmak zorunda kalacaklar. Temsilciler Meclisi’nde yapılan oylamada sağlık reformu için ayrılan bütçenin bulunmadığı bir Senato bütçesi kabul edildi.Kongre borçlanma tavanını arttırma konusunda uzlaşamazsa, 17 Ekim’de de ABD Hazine Bakanlığı’nın borç çevirmek için borç alma yetkisi sona erecek.

Temsilciler Meclisi, aldığı başka bir kararla, askeri personelin bütçe kesintilerinin devreye girmesi halinde maaş almaya devam etmesini güvence altına aldı. 17 yıldır ilk kez yaşanması muhtemel bu durum Obama yönetiminin önündeki iki mali krizden biri.

ABD Kongresi hükümetin borçlanma sınırını yükseltmek için bir uzlaşmaya varamazsa, Obama yönetimi ekim ayı ortasında harcama yapamaz duruma düşebilir. ABD Hazine Bakanı Jack Lew, Kongre’deki parti liderlerine gönderdiği mektupta, “Kongre ABD’nin yüksek itibarını korumak için bir an önce harekete geçmelidir” dedi.

Obama Hükümeti’nin 16.7 trilyon dolarlık borçlanma limiti bulunuyor. Yönetim mayıs ayından bu yana nakit varlığını bazı olağanüstü önlemlerle destekleyerek, kendisini ödemelerini yapamaz duruma düşmekten koruyor.

Borçlanma tavanı konusunda Kongre’de sert geçen tartışmalar, 2011 yılında Obama yönetimini iflasın ucuna kadar getirmişti. Cumhuriyetçi Parti, bu yıl harcama limitini artırma konusunu,  Obama’nın halk sağlığı programını zayıflatacak bazı değişiklikleri zorlamak için baskı aracı olarak kullanmak istiyor. Obama ise borç tavanının yükseltilmesini, başka siyasi nedenler için pazarlık konusu yapmak istemiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA (Şahıs Denetim Kodu) Resmi

*

Başa dön tuşu