Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları bugünkü toplantılarında Lübnan’daki Hizbullah örgütünün askeri kanadının birliğin terör örgütleri listesine alınmasını görüşecek.
AB ve Hizbullah
Birliğin bu adımı atabilmesi için, 28 üye ülkenin oybirliği gerekiyor. Hizbullah‘ın askeri kanadı terör örgütleri listesine girerse, Avrupa’daki Hizbullah destekçilerinin örgüte para yollaması ve Avrupalı diplomatların Hizbullah militanlarıyla görüşmesi yasadışı olacak.
Brüksel’deki BBC Muhabiri Chris Morris, birliğin yasak kararı almaya yaklaştığını ancak bazı üye ülkelerin çok da hevesli olmadığını söylüyor.
Bu üye ülkelerin, Hizbullah’ın askeri ve siyasi kanadı arasında yarım yapmanın zor olacağını ve Lübnan’daki istikrarsızlığı daha da arttırabileceğini savunduğu belirtiliyor.Hizbullah’ın çeşitli Lübnan hükümetlerinde görev yapmış güçlü bir siyasi kanadı da bulunuyor.
AB yetkililerinin bu konuda isteksiz olan ülkeleri tatmin etmek için, ‘AB Lübnan’daki tüm siyasi partilerle diyaloğa devam etmelidir’ şeklinde bir ifade önerdiği belirtiliyor.
‘Toplumun önemli parçası’
Bu arada, Lübnan hükümeti geçen Cuma günü ‘Lübnan toplumunun önemli bir parçası’ diye tanımladığı Hizbullah’ın terör örgütleri listesine alınmaması çağrısında bulunmuştu.Ancak, Hizbullah’ın Suriye’de Beşar Esad rejimi yanında savaşmasının Avrupa’nın tutumunu sertleştirdiğini belirtiyor.
Hizbullah’ın terör örgütleri listesine alınmasını savunan ülkeler, Hizbullah’ın geçen yıl Bulgaristan’da beşi İsrailli turist olmak üzere, altı kişinin öldüğü bombalı saldırının arkasında Hizbullah’ın olduğuna dair inandırıcı deliller bulunduğunu söylüyor. Hizbullah ise bu saldırıyla ilgilisi olmadığını savunuyor.
Avrupalı diplomatlar ayrıca, bir Hizbullah militanının İsrail vatandaşlarına karşı saldırılar planlamaktan suçlu bulunduğu davaya dikkat çekiyor.
Hizbullah, ABD, Kanada, Avustralya, İngiltere, Hollanda’nın terör örgütleri listesinde.