Manşetönemli

BOP ve abd işbirliği ortadoğuya kan ve gözyaşından başka bir şey getirmedi

Savaş-Yıkımı
AKP Hükümeti’nin son 24 yıl boyunca Ortadoğu’da oluk oluk Müslüman kanı akıtan ABD ile işbirliği sınır ve ölçü tanımaz bir tarzda devam ediyor. Somali, Afganistan, Lübnan, Libya, Irak’ta yüz binlerce Müslümanın canına mal olan bu ortaklık, Suriye’de yeni bir aşamaya girdi: Eğit-donat süreci…

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriyeli muhalifler için eğit-donat programının küçük gruplarla başladığını belirterek, “Tüm altyapı oluşturuldu gerekli teçhizat kuruldu. Eğit donatı yapacak hem Türk hem Amerikalı personel yerini aldı” dedi. Çavuşoğlu, Suriye’de meşru yönetim olan Beşar Esad’ı devirmek için çatışacak silahlı grupların nerede eğitildiği, masraflarının hangi ülke tarafından nasıl karşılandığı, Türkiye’nin örtülü ödeneklerinin bu amaçla kullanılıp kullanılmadığı, eğitime TSK mensuplarının katılıp katılmadığı, söz konusu savaşçı grupların hangi silahlarla donatıldığı ve kaç kişi oldukları konusunda ayrıntı vermedi.

ABD ile birlikte yürütülüyor

Önceki gün günübirlik resmi temaslar için bulunduğu KKTC’de Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüşen Bakan Çavuşoğlu, ortak basın toplantısında, Suriyeli muhaliflerin eğitilip donatılması programına ilişkin bir soru üzerine “Eğit-donat başladı diyebiliriz küçük gruplarla. Tüm altyapı oluşturuldu gerekli teçhizat kuruldu. Eğit-donatı yapacak hem Türk hem Amerikalı personel yerini aldı. Eğitilip donatılacak insanların seçim sürecini de Türkiye ve ABD birlikte yürütüyor” ifadesini kullandı.

Bilinmeyen ayrıntı çok…

Bu süreci tamamen ABD ile birlikte yürüttüklerini belirten Çavuşoğlu, “Birlikte karar alıyoruz, birlikte yürütüyoruz, bugüne kadar eğit-donat konusunda kararları da beraber aldık şu anda da birlikte yürütüyoruz” diye konuştu. Çavuşoğlu, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de birlikte devam edileceğini vurgulayarak, eğitilip donatılacak insanların Suriye’ye dönerken hangi kapıdan gireceği, alınacak güvenlik önlemleri, sağlanacak destek ve hava saldırılarıyla yok edilmemeleri için alınacak tedbirlerin Türk ve Amerikalı yetkililer tarafından görüşüldüğünü kaydetti.

Kalın’a göre ılımlı muhaliflermiş…

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın da 20 Mayıs’ta Washington’da katıldığı bir toplantıda, “Şimdi Suriye meselesinde yeni bir momentum var. Bir kaç ay önce ABD ile imzaladığımız Suriyeli ılımlı muhaliflerin eğitilip donatılmasına yönelik program üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz, program şu anda faaliyette ve yakın bir zamanda sonuçlarını göreceğiz” demişti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA (Şahıs Denetim Kodu) Resmi

*

Başa dön tuşu