Ana SayfaGenelManşet

MUHALİFLERİN BAŞBAKAN ADAYLARI ABD’DEN İTHAL

55A94BF5D9D551188780868F3A77

Suriye muhalefeti, ilk başbakanlarını seçmek için İstanbul’daki bir otelde toplanıyor.  Eğer anlaşmazlıklar aşılarak bir başbakan seçilebilirse,  öncelikli görevi silahlı güçler tarafından denetimi ele geçirilen ülkenin kuzey ve doğusundaki toprakların idaresi olacak.

Başbakan seçecek muhalifler bir türlü ABD ve ortaklarının güdümünden kurtulamıyor. Başbakanlık koltuğu için öne çıkan üç isimden ikisi yaşamlarının büyük bir bölümünü ABD’de geçirmiş, diğeri ise savaştıkları Esad’ın yanında…

Kim Bu Üç Kişi

Başbakanlık koltuğu için öne çıkan üç isimden ikisi yaşamlarının büyük bir bölümünü ABD’de geçirmiş teknokratlardan oluşuyor. Usama El Kadi, 1968’de Halep’te doğdu, Washington’da Suriye Siyasi ve Stratejik Araştırmalar Merkezi’ni yönetiyor; Hasan Hitto, 1963’de Şam’da doğdu. ABD’de 20 yıla yakın yaşayan Hitto, bir yüksek teknoloji şirketinde kadrolu olarak çalıştıktan sonra Türkiye’ye geldi ve 2012 yılı sonunda Suriye muhalefetine katıldı.

Favori olarak görülen üçüncü kişi ise 1947 İdlib doğumlu Esad Mustafa. Hafız Esad döneminde, 2001 yılına kadar dokuz yıl boyunca Ziraat Bakanı olarak görev yapan Mustafa, daha sonra Kuveyt’e gidene kadar Başar El Esad döneminde de hükümette yer aldı.

Suriye muhalefeti her ne kadar, ayaklanma ile iyi ilişkileri olan bir yönetim arzuladıklarını söyleseler de, Suriye’deki çatışmalara askeri, diplomatik ve mali desteği ile katılan Suudi Arabistan, Katar, Türkiye ve Batı’nın etkisi olacak.  Koalisyon üyesi Ahmed Ramadan, “Eğer bir teknokrat isteniyorsa, belki Kadi kazanacak. Eğer tercih tecrübeden yana olursa, o zaman Mustafa olacak” dedi. Diğer bazı üyelere göre ise Hassan Hitto kazanacak.

Suriye muhalefetinde etkili isimlerden biri olan yazar Michel Kilo, geçici bir hükümetin kurulmasına karşı çıkarak, muhalefet ve rejim üyelerinden oluşacak bir hükümet kurmak için rejimle diyalogun öne çıkarılmasını istiyor. Washington’un da bu seçenekten yana olduğu ancak Arap Birliği ve Türkiye’nin geçici bir hükümet istediği ifade ediliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA (Şahıs Denetim Kodu) Resmi

*

Başa dön tuşu